Lymfedrainage

Lymfestelsel

Net als de bloedbaan waarin het bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfestelsel waar lymfe doorheen stroomt. Het lymfestelsel lijkt veel op het bloedvatenstelsel, met het verschil dat het bloedvatenstelsel een eigen direct pompsysteem heeft, namelijk het hart, terwijl het lymfesysteem afhankelijk is van onze spierbewegingen om de lymfe te laten circuleren en een afvoerend systeem is.

Lymfewerking

De belangrijkste functie van ons lymfestelsel is het vervoeren van afval- en gifstoffen. Daarnaast maakt het lichaam zelf ook pijn- en stresshormonen aan die via het lymfevocht worden afgescheiden. Alle stoffen die in ons lichaam komen, kunnen delen bevatten die ons lichaam niet nodig heeft of die zelfs giftig voor ons zijn. Het lymfestelsel vervoert al deze afvalstoffen naar de nieren. Hier wordt het zuivere van de afvalstoffen gescheiden, waarna de afvalstoffen via de urine worden afgevoerd.

Blokkades in het lymfesysteem

Het lymfestelsel staat flink onder druk in onze maatschappij door bijvoorbeeld stress, ongezonde voeding en gebrek aan beweging.  Zoals het bloedvatensysteem kan verstoppen, kunnen er ook blokkades in het lymfesysteem ontstaan. Wanneer het lymfestelsel door blokkades wordt gehinderd, betekent dit dat afvalstoffen en vocht slechter worden afgevoerd. Deze afvalstoffen (denk hierbij aan afvalstoffen uit voeding maar ook aan medicatie) blijven langer in je lichaam, waardoor er allerlei klachten kunnen ontstaan.

Je kunt dan denken aan:

 • moeilijk afvallen,
 • hoofdpijn (migraine en clusterhoofdpijn),
 • burn-out,
 • (chronische) vermoeidheid,
 • vocht vasthouden (dikke enkels.vingers),
 • spataderen,
 • lusteloosheid,
 • stress,
 • allergieën,
 • rusteloze benen en andere chronische pijnen kunnen voortkomen uit een slecht werkend lymfesysteem.

Het verschil tussen handmatige drainage en de Lymphomed?

Lymfevaten kunnen handmatig gedraineerd worden door o.a. paramedici. Bij deze manuele lymfedrainage kan men vaak niet meer dan bijvoorbeeld één been of één arm tegelijk behandelen. Met een handmatige drainage kan men niet aangeven waar eventuele blokkades zitten in het lymfestelsel, het blijft dan bij het bestrijden van de symptomen omdat men de oorzaak niet kan aanpakken.

Met de Lymphomed is dit wel mogelijk en behandelen wij in ca. 45 minuten het gehele onderlichaam.  Dit electro-stimulatie apparaat geeft een lymfe-behandeling door te pompen met een directe lymfemassage. Er worden geen spieren bewogen (zoals bij vele andere lymfe apparaten wel het geval is) maar er wordt direct op de lymfe gewerkt waarbij  blokkades worden weggenomen met duurzaam resultaat.

Wanneer mag je de behandeling van de Lymphomed niet ondergaan?

 • als je zwanger bent
 • als je een pacemaker hebt
 • als je een aandoening hebt waarbij het verstandig is eerst toestemming van je arts te vragen

Proefbehandeling

Tijdens de proefbehandeling leggen wij de werking van de Lymphomed uit, meten wij of er blokkades in het lymfestelsel aanwezig zijn en ervaar je hoe een behandeling aanvoelt. Voor de behandeling vul je een anamnesefomulier in die wij samen met jou doornemen en leggen we je uit wat je moet weten over de mogelijkheden en wat een kuur voor je kan betekenen.

Hoe verloopt een kuur?

Bij afname van een kuur, kom je 2-3 keer per week voor een behandeling van ca. 50 minuten. Elke 5 behandelingen meten we jouw blokkades zodat we weten hoe deze ervoor staan. Als het gewenste resultaat bereikt is, moet je rekening houden met een afbouwperiode van 3 behandelingen, dat inhoudt dat we de behandeling afbouwen naar 1 keer per week, 1 keer per 2 weken en naar 1 keer per maand.

In sommige gevallen is onderhoud van het lymfesysteem nodig, gemiddeld 1 keer per maand. Ook als jouw lichaam zelf het bereikte resultaat niet in stand kan houden, zullen we bespreken wat je nodig hebt en kan dit in een abonnementsvorm verwerkt worden. We vertellen je hier graag meer over.

Omdat beweging verbonden is met goede lymfedoorstroming, krijg jij bij iedere kuur een aantal sportlessen aangeboden. Deze worden in overleg ingepland.

Tarieven lymfedrainage behandelingen

 • Proefbehandeling € 39,95
 • Losse behandeling € 55,00
 • Kuur van 10 behandelingen € 50,00 per behandeling, incl. 2 sportlessen warmtecabine
 • Kuur van 15 behandelingen € 47,50 per behandeling, incl. 3 sportlessen warmtecabine
 • Kuur van 20 behandelingen € 45,00 per behandeling, incl. 4 sportlessen warmtecabine

Ja, ik wil een proefbehandeling lymfedrainage 

Dikke voeten

Waarom val ik niet af?